Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Het is niet altijd eenvoudig om goed zicht te houden op uw financiën. U kunt soms het overzicht kwijtraken. Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Heeft u moeite met rondkomen? Heeft u financiële vragen of problemen? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt.

Startpunt Geldzaken

Met de geldplannen van Startpunt Geldzaken kunt u uw persoonlijke geldzaken in balans brengen en houden. Er zijn verschillende plannen beschikbaar:

 • Uit de zorgen
  Maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Heeft u financiële problemen en wilt u orde op zaken stellen? Dan is het Geldplan ‘Kom uit de geldzorgen!’ iets voor u. Met dit plan brengt u uw financiële situatie zo volledig mogelijk in kaart. Het plan helpt u om de ernst van de situatie te bepalen en om te zien welke hulp nodig is. Het plan biedt u belangrijke actiepunten, die u helpen om stap voor stap uit de geldzorgen te komen.
 • Beter rondkomen
  Wilt u uw inkomsten en uitgaven beter in balans brengen? Dan helpt het Geldplan ‘Beter Rondkomen’ u op weg. Met het plan zet u uw inkomsten en uitgaven naast elkaar, en kunt u stap voor stap onderzoeken waar u geld kunt besparen of extra inkomsten uit kunt halen. Het invullen van dit plan is een flinke klus, maar levert zeker geld op!
 • Sparen, aflossen of beleggen
  Heeft u juist wat geld over en wilt u sparen of misschien liever beleggen? Dan past het Geldplan ‘Sparen, aflossen of beleggen’ goed bij u. Elke optie heeft voor- en nadelen. Dit geldplan helpt u stap voor stap bij het maken van een keuze.
 • Rondkomen met kinderen
  Heeft u moeite om uw kinderen te bieden wat ze nodig hebben? Wilt u zien welke regelingen beschikbaar zijn? Wilt u minder last van piekeren en stress? Maak dan gebruik van het geldplan Rondkomen met kinderen.
 • Studie (klein)kinderen
  Geld opzij zetten voor de studie van uw (klein)kind? het geldplan Studie (klein)kinderen helpt u te bepalen welk bedrag u opzij wil en kan zetten. En zie wat het u oplevert bij sparen en/of beleggen.
 • Bijna 18
  Ben je bijna 18? Dan moet je een aantal financiële zaken écht regelen. Regel het snel, dan ben je goed voorbereid. Het Geldplan Bijna 18 helpt je daarbij. 
 • Pensioen
  Wat kunt u doen aan uw pensioen? Heeft u (straks) voldoende pensioen? Wat kunt u u doen om financiële problemen bij pensionering te voorkómen? Het Geldplan Pensioen geeft praktische tips voor nu en later.
 • Alle plannen op een rij
  Op noordwestfriesland.startpuntgeldzaken.nl staat een overzicht van de beschikbare geldplannen.

Anoniem en gratis
U kunt alle plannen anoniem invullen: alleen u ziet wat u invult. U kunt de ingevulde plannen opslaan en printen, en met anderen delen als u dat wilt. Woont u in Noordwest-Friesland? Dan kunt u de plannen gratis gebruiken.

Hulp nodig?
Heeft u vragen? Of heeft u hulp nodig bij het op orde krijgen van uw financiën? Dan kunt u contact opnemen met een van onderstaande organisaties.

Advies- en informatiewinkel in Harlingen en Franeker

Iedere maandagmiddag gratis inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur in De Skûle Welzijn, Godsacker 35 in Franeker en in MFC ’t Vierkant, Johan van Oldebarneveldstraat 2 in Harlingen. De rest van de week kunt u voor meer informatie contact opnemen met De Skûle via info@deskule.nl of 0517-393750.

De advies- en informatiewinkels zijn een samenwerking tussen de Skûle en verschillende organisaties, die ieder ook hulp bieden in de andere gemeenten in Noordwest-Friesland.

Kredietbank Nederland (KBN)

De KBN kan u helpen met onder andere budgetbeheer, bewindvoering en schuldsanering. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor hulp van de Kredietbank. Kijk voor meer informatie op www.kredietbanknederland.nl.

Bureau Zelfstandigen Friesland (BZF)

Bent u ZZP-er en heeft u (tijdelijk) financiële problemen? Dan kunt u terecht bij Bureau Zelfstandigen Friesland (BZF), via www.bureauzelfstandigenfryslan.nl.

Training Omgaan met Geld

Inwoners van Waadhoeke kunnen via het Gebiedsteam Waadhoeke gratis meedoen aan een training om beter met geld, administratie en voorliggende voorzieningen om te leren gaan. Meer informatie op de website van Gebiedsteam Waadhoeke.