Wat je moet doen als je een uitkering ontvangt
Bij een bijstandsuitkering horen rechten en plichten. Je hebt recht op een maandelijks inkomen, dat is je uitkering. In ruil daarvoor moet je je aan een aantal regels houden. Dat zijn je plichten. Die gelden vanaf de datum waarop je de uitkering aanvraagt. Ze gelden dus al voordat je je uitkering op je bankrekening hebt!
Je hebt drie belangrijke verplichtingen:
1. Geef wijzigingen op tijd door (de inlichtingenplicht)
Verandert er iets in jouw situatie? Bijvoorbeeld je inkomen of je woonsituatie? Dan moet je die verandering altijd doorgeven aan De Dienst. De hoogte van jouw uitkering hangt immers af van jouw persoonlijke situatie. Geef wijzigingen in jouw situatie daarom binnen vijf dagen door. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig uitkering ontvangt. Ontvang je te veel uitkering? Dan moet je dat altijd terugbetalen.
2. Werk mee aan wat we van je vragen (de medewerkingsplicht)
We kunnen jou vragen om extra informatie over jouw situatie. Bijvoorbeeld om te controleren of je nog steeds recht hebt op een uitkering. Of om te bepalen of de hoogte van jouw uitkering nog klopt. Daar moet je aan meewerken: dat is een van de verplichtingen die hoort bij een bijstandsuitkering.
3. Doe je best om weer aan het werk te gaan (de arbeidsverplichting)
Ontvang je een bijstandsuitkering? Doe dan je best om (weer) aan het werk te gaan of een opleiding te volgen. Of om op een andere manier mee te doen in de maatschappij. Je spreekt met jouw contactpersoon bij Pastiel of De Dienst af wat jij kunt doen.
Veel gestelde vragen van mensen met een bijstandsuitkering
Wanneer wordt mijn uitkering overgemaakt?
Ik heb geld of iets anders van waarde gekregen. Moet ik dat melden?
Kan ik op vakantie met een uitkering?
Kan ik naar het buitenland als ik een uitkering heb?
Kan er beslag gelegd worden op mijn uitkering?
Wanneer stopt een uitkering?
Moet ik mijn huis verkopen als ik een bijstandsuitkering heb?
Deze regels staan in de Participatiewet
Houd je je niet aan deze regels? Dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. We kunnen je uitkering verlagen, of (tijdelijk) stopzetten. Deze regels staan in de Participatiewet (artikel 9, 17 en 18.)
Stel je vraag bij De Dienst
Mail ons op contact@sozawe-nw-fryslan.nl
Of neem op een andere manier contact met ons op.
Ben je al bekend met De Dienst
Dan kan je ook altijd contact opnemen met je casemanager