Ga naar pagina inhoud

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Als je een laag inkomen en vermogen hebt, hoef je de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen niet te betalen. Je kunt dan kwijtschelding aanvragen.

Woon je in gemeente Harlingen, Terschelling of Waadhoeke? Dan kun je terecht bij het Noordelijk Belastingkantoor. Zie ook hieronder bij ‘Kwijtschelding aanvragen Noordelijk Belastingkantoor’.

Woon je in gemeente Vlieland? Dan kun je contact opnemen met de gemeente.

Kwijtschelding aanvragen bij Noordelijk Belastingkantoor met DigiD

Op www.noordelijkbelastingkantoor.nl/checklist-kwijtschelding/ kun je controleren of je in aanmerking komt voor kwijtschelding. Je kunt de kwijtschelding op deze website ook direct aanvragen. Je aanvraag geldt voor de gemeentebelasting én voor de waterschapsbelasting. Je hoeft dus maar één keer een aanvraag te doen. Voor de aanvraag van de kwijtschelding heb je nodig:

  • Je DigiD + inloggegevens, met vanaf 18 april 2024 ook een mobiele telefoon om in te loggen bij DigiD
  • De belastingaanslag van de gemeente die je thuis hebt ontvangen
  • De belastingaanslag van het Noordelijk Belastingkantoor die je thuis hebt ontvangen
  • Je e-mailadres
  • Je telefoonnummer

Als je bent ingelogd met je DigiD klik je op ‘Kwijtschelding aanvragen’. Dan kom je in het Aanvraagformulier. Daarin staan vragen over je persoonlijke situatie. Beantwoord de vragen, geef aan dat je alles volledig hebt ingevuld en klik vervolgens op de knop ‘Verzenden’.

Hulp nodig bij de aanvraag kwijtschelding?

Lukt het niet om de kwijtschelding aan te vragen? Woon je in de gemeente Waadhoeke of Harlingen? Dan kunnen vrijwilligers van Humanitas en Connexa je helpen. Connexa is de nieuwe naam van De Skûle Welzijn. Contact opnemen kan op de volgende manieren:

  • Stuur een e-mail naar thuisadministratie.nwf@humanitas.nl.  Zet je telefoonnummer in de mail. Een vrijwilliger belt je vervolgens.
  • Bel met de vrijwilligers van Humanitas op 06 1786 5073 of op 06 1703 3422.

De vrijwilliger neemt de aanvraag met je door. Je hebt de aanslag van de gemeente en het waterschap die je thuis hebt ontvangen, nodig. Ook heb je een DigiD nodig. Heb je geen DigiD, dan kan de vrijwilliger je daarbij helpen.

Stel je vraag bij De Dienst

Mail ons op contact@sozawe-nw-fryslan.nl
Of neem op een andere manier contact met ons op.

Ben je al bekend met De Dienst?

Dan kan je ook altijd contact opnemen met je casemanager.