Ga naar pagina inhoud

Zo vraag je een uitkering aan

Ben je ouder of jonger dan 27 jaar? Dat maakt uit voor je aanvraag van een bijstandsuitkering.

Ben je 27 jaar of ouder?

Ben je 27 jaar of ouder, en heb je nog geen recht op AOW? Dan kun je zo een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering aanvragen:

 • Vraag je uitkering aan op werk.nl
 • Je ontvangt uitnodigingen voor gesprekken met De Dienst en met Pastiel.
  • Met Pastiel bespreek je of je (weer) aan het werk kunt.
  • Met De Dienst bespreek je of je recht hebt op een uitkering. Je bespreekt ook jouw persoonlijke situatie en of je ergens hulp bij nodig hebt.
 • We beoordelen je uitkeringsaanvraag zo snel mogelijk. Lukt het ons niet om je aanvraag binnen 4 weken te beoordelen? Dan kun je misschien een voorschot krijgen. Je kunt dit bespreken met de medewerker die je uitkeringsaanvraag behandelt.

Je hebt hier een DigiD voor nodig. Als je die niet hebt, kun je hier een DigiD aanvragen.

Ben je 18 jaar of ouder, en jonger dan 27 jaar?

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Misschien geldt er voor jou een zoekperiode voordat je bijstand kunt aanvragen. De zoekperiode is een periode van 4 weken waarin je op zoek gaat naar werk of een opleiding. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af of jij wel of geen zoekperiode krijgt.

Belangrijk om te weten voordat je bijstand aanvraagt

Kun je een opleiding volgen met recht op studiefinanciering? Of een BBL-opleiding waarbij bij je loon krijgt? Dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering

Dit moet je doen om een bijstandsuitkering aan te vragen
 • Je vult de aanvraag voor bijstand in op werk.nl. Je vult de aanvraag in tot een melding verschijnt over de zoekperiode.
 • Met de informatie die jij invult, bepalen wij of de zoekperiode voor jou geldt. Binnen een week krijg je een brief waarin staat of jij een zoekperiode krijgt of niet. In de brief nodigen we je ook uit voor een eerste gesprek met een coach. Het is belangrijk dat je naar het gesprek komt. Anders heeft dit misschien gevolgen voor je bijstandsuitkering.
 • In dit eerste gesprek bespreek je met je coach wat jij gaat doen en hoe wij jou kunnen helpen. Kun je niet werken en ook niet naar school? Bespreek dit dan met je coach.
 • Heb je een zoekperiode van 4 weken? Dan ga je in deze periode op zoek naar werk. Je solliciteert en je schrijft je in bij uitzendbureaus. Of je zoekt een opleiding die bij je past. Je coach van De Dienst kan je helpen. Na je zoekperiode hebben jij en je coach opnieuw een gesprek. Is het tijdens je zoekperiode niet gelukt om werk of een opleiding te vinden? Dan kun je verder met je bijstandsaanvraag op werk.nl en deze helemaal afmaken. Doe dit wel binnen 5 werkdagen na het einde van je zoekperiode. Anders start je zoekperiode opnieuw.
 • Heb je geen zoekperiode? Dan kun je verder met je bijstandsaanvraag op werk.nl en deze helemaal afmaken nadat je onze brief hebt ontvangen.
 • We beoordelen je uitkeringsaanvraag zo snel mogelijk en nodigen je uit voor een tweede gesprek. Dit gesprek gaat over je aanvraag. Als het nodig is kun je misschien een voorschot krijgen. Dit kun je in het gesprek over je aanvraag bespreken.

Je hebt hier een DigiD voor nodig. Als je die niet hebt, kun je hier een DigiD aanvragen.

Lukt het niet om een aanvraag in te dienen?

Lukt het niet om een aanvraag in te dienen? Neem dan contact met ons op, dan denken we met je mee.