Ga naar pagina inhoud

Heb ik recht op een bijstandsuitkering?

Heb je geen werk, uitkering of ander inkomen? Of is je inkomen lager dan een bijstandsuitkering? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen.

De voorwaarden voor een bijstandsuitkering

Je kunt een bijstandsuitkering aanvraag als je aan deze voorwaarden voldoet:

  • als je officieel in Nederland woont
  • als je 18 jaar of ouder bent, maar nog geen recht hebt op AOW
  • als je inkomen nu lager is dan een bijstandsuitkering
  • als je weinig vermogen hebt
  • als je geen recht hebt op een andere uitkering (bijvoorbeeld WW, AOW of studiefinanciering)
  • als je als werkzoekende ingeschreven staat op werk.nl van UWV

Of je echt recht hebt op een uitkering hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je een aanvraag indient zullen we je situatie bekijken en met je bespreken, voordat we een besluit nemen over je aanvraag. Denk je dat je recht hebt op een bijstandsuitkering?

Veel gestelde vragen over bijstandsuitkeringen

De hoogte van een bijstandsuitkering hangt af van je leeftijd, met wie je samenwoont, en of je kinderen hebt. Op Hoe hoog is een bijstandsuitkering? kun je zien welke uitkeringsbedrag bij jouw situatie past.

Als je studiefinanciering kunt krijgen heb je inderdaad geen recht op een bijstandsuitkering. Je moet namelijk eerst zelf zoveel mogelijk doen om je kansen op een baan te vergroten. Een opleiding volgen helpt om je kansen op werk te vergroten. Daarom heb je geen recht op bijstand als je een opleiding met studiefinanciering kunt volgen of een voltijd BBL-opleiding kunt doen.

Voor de bijstand en een de meeste regelingen geldt dat je vermogen niet hoger mag zijn dan een bepaald bedrag. Dit bedrag noemen we de vermogensgrens of het vrij te laten vermogen. De hoogte van dit bedrag hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het bedrag verandert ieder jaar in januari. Op De regels rond vermogen staat het bedrag dat nu voor jou geldt.

Je kunt bijstand aanvragen als je een eigen woning (huis of woonboot) woont. Je hoeft je woning niet te verkopen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je zelf in de woning woont. Als je de woning verhuurt, kun je geen bijstand aanvragen.

Misschien kom je in aanmerking voor een krediethypotheek. Dat werkt zo:

Met behulp van een taxateur berekenen we de overwaarde in je woning (het verschil tussen de waarde van je woning en de nog af te lossen hypotheek). Op basis van die overwaarde en een vrij te laten bedrag kun je via een notaris een krediethypotheek afsluiten. Hieruit betaalt De Dienst je uitkering. Je krijgt je uitkering dus in de vorm van een geldlening. Met andere woorden: je betaalt je eigen uitkering van de rest-overwaarde van je woning. Zo hoef je je huis niet te verkopen.

Voor het aflossen van de krediethypotheek gelden de volgende regels:

• Twee jaar na het beëindigen van je bijstandsuitkering start je met aflossen
• De hoogte van de aflossing is afhankelijk van je inkomen
• De eerste 10 jaar is rentevrij, pas vanaf het 11e jaar wordt rente berekend
• Wanneer je je woning verkoopt betaalt je het resterende deel van de krediethypotheek af

Je kunt tijdens het gesprek over je uitkeringsaanvraag bespreken of je in aanmerking komt voor een krediethypotheek. Wil je nu al meer weten, dan kun je contact met ons opnemen.