Ga naar pagina inhoud

De individuele inkomenstoeslag aanvragen

Om de individuele inkomenstoeslag aan te vragen moet je het aanvraagformulier invullen. Dat kan op meerdere manieren. Op deze pagina kun je kiezen welke manier je wilt gebruiken.

Bewijsstukken meesturen

Je moet je bewijsstukken meesturen met het formulier. Verzamel ze vast voordat je met het formulier aan de slag gaat. Hieronder kun je zien welke bewijsstukken je nodig hebt:

Ontvang je een uitkering van De Dienst?

Als je langer dan drie jaar een uitkering van De Dienst ontvangt, dan hoef je geen bewijsstukken mee te sturen. Als je korter dan drie jaar een uitkering ontvangt, dan moet je het volgende meesturen:

 • Inkomensgegevens
  • Kopieën van je loonstroken, uitkeringsspecificaties of jaaropgaven van de afgelopen 3 jaar. Heb je de Individuele inkomenstoeslag vorig jaar ook ontvangen? Stuur dan alleen inkomensgegevens over het afgelopen jaar.
  • Ben je zelfstandig ondernemer (geweest)? Stuur dan je jaarcijfers of bewijzen van ontvangst van zorg- en/of huurtoeslag of een kindgebonden budget van de Belastingdienst.
  • Ontvang je alimentatie en/of heffingskortingen van de Belastingdienst? Stuur dan ook een kopie met een overzicht van ontvangsten aan alimentatie en/of heffingskortingen.
Ontvang je geen uitkering van De Dienst?

Stuur het volgende mee:

 • Identiteitsbewijs
  een kopie, scan of foto van een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart of paspoort) van jezelf en je partner (als je een partner hebt).
 • Inkomensgegevens
  • Kopieën van je loonstroken, uitkeringsspecificaties of jaaropgaven van de afgelopen 3 jaar.
  • Ben je zelfstandig ondernemer (geweest)? Stuur dan je jaarcijfers of bewijzen van ontvangst van zorg- en/of huurtoeslag of een kindgebonden budget van de Belastingdienst.
  • Heb je de Individuele inkomenstoeslag vorig jaar ook ontvangen? Stuur dan alleen inkomensgegevens over het afgelopen jaar.

Uitlegvideo’s over DigiD en uploaden

Voor het digitale formulier heb je een DigiD nodig. Je moet ook documenten uploaden. Wil je meer weten over DigiD en uploaden? Bekijk dan de uitlegvideo’s.

Kom je er niet uit?

Stel je vraag aan De Dienst

Mail ons op contact@sozawe-nw-fryslan.nl
Of neem op een andere manier contact met ons op.

Ben je al bekend met De Dienst?

Dan kan je ook altijd contact opnemen met je casemanager