Ga naar pagina inhoud

25 jaar De Dienst: een jubileum om te vieren

Terugblik op ons congres

25 jaar De Dienst, een jubileum om te vieren. Dat deden we op 24 oktober met een congres over creativiteit en samenwerking in het sociaal domein voor bestuurs- en raadsleden, beleids- en gebiedsteammedewerkers. Was jij erbij? Hopelijk kijk je met net zoveel plezier terug op de middag als wij. Met waardevolle en inspirerende inzichten van sprekers Lammert Kamphuis, Annemarie Steen en Peter Hoogeveen. Hieronder een terugblik. Veel succes en plezier met de toepassing van alle tips.

Pffft… perspectivistische lenigheid

Perspectivistische lenigheid klinkt saaaai’, begint keynote spreker Lammert Kamphuis zijn pleidooi, ‘maar is allesbehalve dat.’ De filosoof en schrijver leert ons hoe je leniger kunt leren denken, en waarom dat belangrijk is.

Zet je oogkleppen af en kom uit je tunnelvisie

‘Als je iemand ontmoet je die hetzelfde vindt als jij, dan krijg je – echt waar – een shotje dopamine: het maakt blij. Maar je eigen overtuigingen maken je ook kwetsbaar’, zegt Lammert. Hij geeft 4 tips om oogkleppen en een tunnelvisie te voorkomen:

  • Ontdek je blinde vlek
    Kraak met bijvoorbeeld een ‘murder board’ of een ‘sceptisch halfuurtje’ je eigen voorstel eens af met argumenten. Dan ontdek je je eigen blinde vlek. Met een beetje scepsis krijg je nieuwsgierige vragen, waardevolle discussies, scherp je aan wat je bedoelt en krijg je een beter voorstel.
  • Durf in een meningsverschil de waarde van de tegenpartij te zoeken
    Probeer de ander in een gesprek voor in elk geval 1% gelijk te geven. Dan kom je achter zijn of haar waarden en laat je de persoon in z’n waarde. Er ontstaat ruimte, jullie gesprek wordt constructiever en er komen sneller oplossingen.
  • Breng speelse elementen in je werk
    Einstein zei het al: ‘Creativity is intelligence having fun.’ Spelen ontspant, maakt creatief en verbindt. Breng dus speelse elementen in je werk. In je eentje, maar zeker ook met collega’s. Want volgens de Ierse academicus Richard Lingard leer je in een uur spelen meer over iemand dan met een jaar praten.
  • Gun jezelf en elkaar de tijd
    Tot slot: gun jezelf en elkaar tijd. Geen chronos (dat is klok- of kalendertijd), maar kairos – het juiste moment. Grijp dat moment, ook al past het even niet op of in je agenda.’
Verslaafd aan ons eigen gelijk

Lammert doorspekte zijn verhaal met leuke voorbeelden uit de praktijk, vertelde sprankelend en met humor, en kwam met aansprekende quotes. Zijn pleidooi voor perspectivistische lenigheid was inderdaad allesbehalve saai. En krijg je het beste mee als je hem zelf ziet en hoort spreken. Dus was je niet op ons congres en krijg je de kans naar een lezing van Lammert Kamphuis te gaan? Doen!  We tippen meteen zijn boek ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk’.

Een license to play

Voor Annemarie Steen is spelen serious business. Ze legt uit waarom in haar workshop Speelsheid op de werkvloer. ‘In het onderwijs en op het werk trekken we leren, werken en spelen uit elkaar. Dan mag spelen ineens alleen nog in de pauzes of tijdens een teamevenement. En krijgt spelen in het openbaar iets schaamtevols. Annemarie’s missie: breng spelen en werken weer bij elkaar!

‘Spelen is iets doen wat je plezier geeft zonder een specifiek doel. Kom met een yogamove die nog niet bestaat, houd een kantoorstoelenrace of bedenk samen een ‘secret hand shake’. Wat maar plezier geeft. Zo krijgt ze de zaal aan het dansen, tekenen, verzinnen en vertellen. ‘Door te spelen train je je creativiteit, krijg je focus, word je flexibeler en het maakt de overgang naar gesprek makkelijker en waardevol’, vertelt Annemarie. Als dát geen license to play geeft!

Bedrijfs-Aikido: je bent sterker dan je denkt

 ‘Voel je je minder krachtig in een gesprek? Raak je uit het veld geslagen door iemands actie of woorden? Je bent sterker dan je denkt’, begint Peter Hoogeveen zijn workshop Bedrijfs-Aikido. Hij gebruikt deze Japanse krijgskunst als metafoor om steviger in je schoenen te staan. Letterlijk. ‘Want er zit ruimte tussen iemands actie en jouw reactie. Die ruimte kun je benutten om balans te vinden en vanuit zachtheid en rust te reageren in een uitdagende situatie. Dat werkt beter dan een botte reactie geven (vechten). Of juist niet reageren omdat je je klein voelt (vluchten).’ Je balans vind je door je aandacht te richten op het gebied rond je buik. En door rechtop te staan: ga op je tenen staan en laat je zachtjes landen op je hakken. Maak kleine cirkelende bewegingen met je bovenlijf en maak die steeds kleiner tot je zo goed als stil staat. Dan sta je rechtop. Klinkt zweverig? We oefenen en merken dat we steviger staan en letterlijk minder goed weg te duwen zijn. Peter besluit: ‘Je kunt jezelf in een uitdagende situatie weer in balans brengen, en vervolgens met aandacht en zonder aarzeling een goede reactie geven. Je bent echt sterker dan je denkt.’

Terug naar toen

Een jubileum gaat ook over hoe het allemaal begon. Daarom trapte Marius Jellema, directeur van De Dienst, af met een terugblik op onze geschiedenis. In 1999 bundelden de gemeenten Menaldumadeel, Franekeradeel, het Bildt, Harlingen en Vlieland hun sociale diensten in De Dienst Noardwest Fryslân. Later sloten ook Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel en Terschelling zich aan. Door fusies en gemeentelijke herindeling vertrokken enkele gemeenten weer. Nu, 25 jaar later, werken we voor Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke. We zijn geworteld en voelen ons thuis in het sociaal domein, we ‘staan ons mannetje’ als het om de (administratieve) uitvoering van de Wmo, Jeugd- en Participatiewet gaat. Onze drijfveer is de inwoner, we zetten ons in voor hulp, zorg en een financiële basis voor wie het zelf (even) niet redt. Dat doen we met de gemeenten en anderen in het sociaal domein. We doen ons werk met veel plezier, graag nog eens 25 jaar (en langer), met jullie.