Ga naar pagina inhoud

Vluchtelingen opvangen en een uitkering?

Door de oorlog ontvluchten mensen uit Oekraïne hun land. Een deel daarvan komt naar Nederland. Veel inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke willen helpen, ook mensen met een bijstandsuitkering. Hieronder geven we antwoord op veel gestelde vragen over het opvangen van vluchtelingen terwijl je een uitkering hebt.

Ik heb woonruimte beschikbaar voor vluchtelingen uit Oekraïne, kan ik me ergens aanmelden?

Op de website van je gemeente kun je nagaan of er in jouw gemeente behoefte is aan opvangplekken bij inwoners thuis. Kijk ook op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl voor meer informatie over hulp aan vluchtelingen. Lees de informatie van jouw gemeente en van Vluchtelingenwerk goed door voordat je besluit of je passende opvang voor vluchtelingen kunt bieden.

Ik ontvang een bijstandsuitkering en wil graag aan een Oekraïense vluchteling een kamer/ woonruimte aanbieden. Heeft dit gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?

Het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne heeft op korte termijn geen gevolgen voor je bijstandsuitkering. Op langere termijn kan dit wel financiële gevolgen voor je hebben, bijvoorbeeld wanneer de vluchtelingen een eigen inkomen gaan verdienen.

Ik heb een bijstandsuitkering. Mag ik dan een vluchteling in huis nemen?

Ja, dit is toegestaan, maar dit wordt niet gecoördineerd vanuit de gemeente. Geef met het wijzigingsformulier aan ons door dat je vluchtelingen opvangt. Het is wel belangrijk om te bedenken dat de opvang van vluchtelingen lang kan duren en er mogelijk op korte termijn geen alternatieven zijn. Op langere termijn kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering.

Ik wil graag een kamer beschikbaar stellen, maar kan niet alles betalen voor mijn gasten. Is er een vergoeding mogelijk?

Nee, je kunt geen vergoeding krijgen voor de opvang van vluchtelingen en voor de kosten voor bijvoorbeeld boodschappen, hoger energieverbruik of woninginrichting. Houd er ook rekening mee dat de opvang van vluchtelingen lang kan duren.

Oekraïense vluchtelingen hebben zelf mogelijk recht op leefgeld. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met de gemeente.

Heb je nog meer vragen?

Heb je meer vragen over het opvangen van vluchtelingen? Kijk dan op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl of op de website van je eigen gemeente.