Ga naar pagina inhoud

Doe je best om werk of een opleiding te vinden

Ontvang je een bijstandsuitkering? Doe dan je best om betaald werk of een opleiding te vinden. Als dat (nog) niet lukt, probeer je op een andere manier mee te doen in de maatschappij. Dit noemen we de arbeidsverplichting. Het doel van de arbeidsverplichting is dat je zo snel mogelijk weer je eigen inkomen gaat verdienen.

Probeer zo om werk of een opleiding te vinden

  • Schrijf je in bij het UWV in als werkzoekende.
  • Voer gesprekken en maak afspraken met De Dienst en met Pastiel over wat je gaat doen om (weer) aan het werk te gaan. Of om op een andere manier mee te doen in de maatschappij. Hou je aan de afspraken die je met De Dienst en Pastiel maakt.
  • Doe je best om betaald werk te vinden. Dat doe je bijvoorbeeld door vacatures te zoeken en te solliciteren. Bewaar de bewijzen van je sollicitaties.
  • Neem elk werk aan dat je kunt krijgen. Ook als het werk niet past bij je opleiding, ervaring en wensen. En ook als dat werk buiten je eigen woonplaats is. Wees bereid om maximaal 1,5 uur te reizen voor je werk (enkele reis).
  • Werk mee aan re-integratievoorzieningen. Bijvoorbeeld sollicitatietrainingen, banenmarkten, vrijwilligerswerk, trajecten bij Pastiel of re-integratiebedrijven.
  • Hou je kennis en vaardigheden up-to-date. Bijvoorbeeld met een cursus of opleiding.
  • Doe je best bij sollicitaties. Zorg dat je er netjes uitziet en kom op tijd.

Deze regel heet de arbeidsverplichting

Doe je niet je om werk of een opleiding te vinden? Of houd je je niet aan je afspraken met De Dienst of Pastiel? Dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. We kunnen je uitkering verlagen, of (tijdelijk) stopzetten. Deze regel heet de Arbeidsverplichting. Alle regels die horen bij een bijstandsuitkering staan in de Participatiewet (vooral in artiel 9 en 18).

Heb je vragen?

Stel je vraag bij De Dienst

Mail ons op contact@sozawe-nw-fryslan.nl
of neem op een andere manier contact met ons op.

Ben je al bekend met De Dienst?

Dan kan je ook altijd contact opnemen met je casemanager