Ga naar pagina inhoud

Tal van lokale initiatieven na stijging van energiekosten

Energiearmoede

De recente stijging van de energieprijzen is ongekend, en het einde is nog niet in zicht. Vooral mensen met een laag inkomen en een variabel of kortlopend energiecontract komen daardoor in financiële problemen. De eerste signalen van dreigende afsluiting zijn al binnen bij Gebiedsteams en De Dienst.

Overzicht iniatieven

Als reactie op deze crisis ontstaan allerlei initiatieven om deze mensen te helpen. Een overzicht van lokale, recente ontwikkelingen:

De Energietoeslag – Gemeenten en Dienst

Na besluitvorming in de vier colleges is De Dienst op 9 maart gestart met de Energietoeslag: een tegemoetkoming van € 200 (binnenkort verhoogd tot € 800) voor inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Bijstandscliënten krijgen de Energietoeslag automatisch uitgekeerd, alle overige minima kunnen hier op onze website een aanvraag indienen.

Korting energiebelasting

Het Kabinet verlaagt in 2022 de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021.

Oproep tot solidariteit – IDO Waadhoeke

De korting op de energiebelasting geldt voor iedereen, ongeacht het inkomen of het energiecontract. Schuldhulpmaatje Waadhoeke van het IDO en De Skûle Welzijn roepen inwoners die het voordeel kunnen missen op tot solidariteit, door (een deel van) de korting af te staan voor de bestrijding van deze energiearmoede onder minima.

Goedkope energie via Gezond Verzekerd

Gezondverzekerd.nl kenden we al als toegangsportaal tot de AV Frieso. Via Gezondverzekerd.nl kunnen inwoners ook in aanmerking te komen voor een voordelig energiecontract. Deze module is er voor inwoners die door hun huidige contract in de problemen komen. Er is een beperkt aantal contracten ingekocht. Het beleidsteam is op dit moment in gesprek met BSNF – de partij achter Gezondverzekerd, over ontsluiten van deze module voor inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke.

Financiering van isolerende maatregelen

Gemeenten kunnen inwoners tegemoetkomen met financiering van maatregelen die helpen energie te besparen. Denk aan tochtstrips, ledlampen of radiatorfolie. Gemeenten geven hier ieder een eigen invulling aan. Dit loopt via de Energiecoaches van de gemeenten.

Energiecoaches

In iedere gemeente zijn energiecoaches actief. Deze coaches komen op verzoek kosteloos bij inwoners thuis om mee te denken en te adviseren over gedragsverandering die energiebesparingen op kan leveren. Meer informatie hierover is te vinden op de website EnergieCoach Harlingen en Waadhoeke.

Energieadviseurs

De energieadviseurs van de gemeenten richten zich op de technische en bouwkundige kant van woningen: hoe kan een woning energiezuiniger worden? Het inschakelen van een energieadviseur is vooral handig voor mensen met een eigen woning. Op www.duurzaambouwloket.nl vindt u hier meer informatie over.

Duurzaam Bouwloket

Bij het Duurzaam Bouwloket van Fryslân kunnen inwoners gratis terecht met al hun vragen over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen of energie opwekken, subsidies en regelingen, en bedrijven die energiebesparende maatregelen voor kunnen uitvoeren. Kijk op de website van Duurzaambouwloket Harlingen of bel 072 743 39 56 voor meer informatie.

Doorlopende ontwikkelingen

De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat dit bericht alweer onvolledig kan zijn zodra u het leest. Zo wordt er op dit moment gesproken over het verlagen van de btw op energie, en over het verhogen van een toeslag voor minima. We houden u op de hoogte, en horen het natuurlijk ook graag als u aanvullingen heeft voor dit overzicht, dan kunnen we het ook weer met onze klanten en andere partijen delen.