Succesvol Parttime ondernemen vanuit de bijstand

Succesvol Parttime ondernemen vanuit de bijstand

Sinds twee jaar biedt De Dienst de mogelijkheid om parttime vanuit de bijstand een bedrijf te beginnen. Bijstandsklanten mogen dan maximaal 20-25 uur gemiddeld per week aan hun bedrijf werken en zoeken daarnaast een (parttime-)baan in loondienst. Denk hierbij aan een nagelstudio, werken als fotograaf of kunstenaarspraktijk. Over het algemeen gaat het om ondernemingen waarvoor geen startkapitaal of bedrijfspand nodig is.

Begeleiding vanuit BZF

Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) begeleidt de bijstandscliënten, onder meer met een aantal workshops waarin de ondernemers worden klaargestoomd voor het parttime ondernemerschap. Na het volgen van de workshops en toestemming van de Dienst kunnen ze starten met hun bedrijf. Zolang de inkomsten uit parttime loondienst en uit het bedrijf onvoldoende zijn, wordt hun inkomen vanuit de bijstand aangevuld tot bijstandsniveau.

Mooie uitstroomcijfers

In 2019 en 2020 zijn 19 bijstandscliënten gestart met parttime ondernemen. In september 2020 heeft een eerste evaluatie plaatsgevonden. De resultaten zijn zeer positief:

  • 4 ondernemers zijn uitgestroomd uit de bijstand,
  • 14 ondernemers zijn nog actief met hun bedrijf en ontvangen gedeeltelijke bijstand
  • 1 ondernemer is gestopt

Dit is bijna 20% uitstroom. Deze optie van parttime ondernemen biedt mensen in de bijstand dus een echte kans om een deel van hun inkomsten zelf te verdienen. Daarnaast biedt het traject ook een goede kans voor mensen die op de arbeidsmarkt niet snel kans maken en geeft het voldoening en een toekomstperspectief!

Meer mensen een kans

Vroeger kon je vanuit de Participatiewet alleen een eigen bedrijf starten als het doel was om volledig van de inkomsten uit je bedrijf te kunnen leven en fulltime in je onderneming te werken. Je kon dan een startersuitkering en starterskrediet aanvragen op grond van de Bbz2004. Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) hielp je daar dan bij, in opdracht van De Dienst. Parttime ondernemen biedt nu ook bijstandscliënten een kans om zich te ontwikkelen als er niet direct zicht is op volledige onafhankelijkheid van een uitkering.


Andere recente berichten uit de bestuursupdate

>> Meer berichten

decoratief - fotograaf

Meer weten?

Tijdens de bestuursvergadering op 26 mei vertellen medewerkers van BZF u meer over hun werk. U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met Sjoukje Hiemstra en Johan Douma van BZF, via telefoonnummer 14058 of info@bureauzelfstandigenfryslan.nl