De mogelijkheden van het REA College
Participatie
Ken jij een jongere die niet in staat is om regulier onderwijs te volgen door zijn of haar arbeidsbeperking? Mogelijk kan het REA College iets betekenen. Op het REA College zijn de wensen en de talenten van de jongere het uitgangspunt voor het samenstellen van een opleiding of training op maat, met als doel: een volwaardige baan.
Op het REA College volgt elke student een individueel opleidings- en ontwikkelingstraject. Dat bestaat uit:
- De TalentenExpeditie
- Een beroepsopleiding op maat naar werk
Tijdens de TalentenExpeditie ontdekken jongeren in acht weken hun eigen talenten en kwaliteiten. Ze maken op een praktische manier kennis met diverse vakgebieden. Zodat ze een beroepskeuze maken die goed bij ze past.
De beroepsopleidingen naar werk zijn praktijkgericht en bereiden de jongere voor op een succesvolle start in het vakgebied naar keuze. De aanpak is persoonlijk, prikkelarm en op kleine locaties. Bij de beroepsopleiding naar werk is het mogelijk om erkende branchegerichte certificaten te halen. Over het algemeen is het niveau vergelijkbaar met een opleiding op mbo-niveau. De student krijgt geen regulier mbo-diploma.
Wat zijn de voorwaarden?
De jongere moet 18 jaar of ouder zijn en nog geen mbo-diploma op niveau 2 of hoger hebben. Maar ze moeten dat niveau wel aankunnen. En daarnaast geen WAO/WIA-uitkering ontvangen. Eén of meerdere van de volgende beperkingen zijn aantoonbaar:
- Ernstige fysieke beperking
- Hersenbeschadiging
- Psychosociale beperking
- Chronisch ziek
- Psychisch/ psychiatrische beperking
Hoe kan ik een jongere aanmelden?
De aanmelding gaat via team Werk & Participatie van De Dienst. Na de aanmelding volgt er een intakegesprek en pre-toets bij het REA College. Voldoet de jongere aan de voorwaarden dan helpt het REA College bij de aanvraag indicatie ernstige scholingsbeperking bij het UWV.
Financiering
De opleidingen worden gefinancierd uit de subsidieregeling voor scholing en re-integratie van personen met arbeidsbeperkingen en ernstige scholingsbelemmeringen, kortweg ESB. De kosten van de TalentenExpeditie zijn voor de gemeente. Daarom moet De Dienst expliciet toestemming geven om een indicatie ernstige scholingsbelemmering aan te vragen. Bij een positieve indicatie neemt De Dienst in het trajectplan van de jongere op dat die gaat starten met het scholingstraject en krijgt de jongere (als hij of zij een bijstandsuitkering ontvangt) vrijstelling van de sollicitatieplicht. Als de jongere na de TalentenExpeditie een opleiding op REA College volgt dan worden ook deze kosten vergoed via de subsidieregeling.
Uitplaatsing naar werk
Tijdens de opleiding gaat de student met hulp van het REA College op zoek naar een passende baan. Mocht er loonkostensubsidie en jobcoaching nodig zijn, dan regelt de casemanager Werk & Participatie dat samen met het REA College.
Meer weten?
- Meer informatie over het programma van de TalentenExpeditie
- Meer informatie over de verschillende beroepsopleidingen
- Het hele jaar door zijn er open dagen, hier vind je daar meer informatie over. Aanmelden bij Raymond Keuters, contactpersoon voor de locatie in Leeuwarden. Telnr. 050-5413842. Voor de aanmelding is het zinvol om eerst het voorlichtingsfilmpje te bekijken.
Heb je vragen of wil je een jongere aanmelden?
Neem contact op met de casemanagers van team Werk & Participatie van De Dienst.