Even voorstellen: Bestuurder Anco Goldhoorn
‘De Dienst is er voor de inwoners van Terschelling’
Wethouder Anco Goldhoorn volgt Jeltje Hoekstra op als bestuurslid van De Dienst Noardwest Fryslân. Wie is hij, waar komt hij vandaan, en wat komt hij brengen in het sociaal domein van Noardwest-Fryslân? ‘Ik focus me graag op vertrouwen in plaats van controles en wantrouwen.’
In 2006 kwam ik, toen ik in de suikerindustrie werkte in de politiek terecht in de gemeenteraad van de Ronde Venen (Utrecht). In 2008 startte ik, naast het raadslidmaatschap, met een collega een bedrijf om mensen van 45 jaar en ouder aan het werk te helpen. In de Ronde Venen ben ik wethouder geweest om mijn politieke carrière daar weer als raadslid af te sluiten. Op 8 mei 2024 begon er een nieuwe uitdaging voor mij: het wethouderschap op Terschelling. Het besturen doe ik met veel plezier. Een kleine gemeente, maar ook mijn portefeuille – waar onder andere onderwijs, sport, zorg en welzijn, volksgezondheid en sociale zaken onderdeel van zijn – past bij mij.
Boeiend werkterrein
Bij gemeente Terschelling heb ik met onder meer het Sociaal Domein een boeiend werkterrein, waar veel zaken – die de inwoners direct raken en waar tal van organisaties, professionals en vrijwilligers hun steentje (of steen) aan bijdragen – in ontwikkeling zijn. Een groot deel van de uitvoering van diverse regelingen hebben we samen met andere gemeenten belegd bij De Dienst Noardwest Fryslân. Als wethouder ben ik onderdeel van het bestuur van De Dienst. Samen zorgen we ervoor dat inwoners de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
De praktijk is het bewijs
Het werk als wethouder, en dus ook als bestuurder van De Dienst, houdt in dat je veel stukken moet lezen. Op basis van die papieren worden besluiten genomen. Voor mij is het vooral belangrijk hoe die besluiten invloed hebben op de inwoners. Ik focus me daarbij graag op vertrouwen in plaats van controles en wantrouwen. Natuurlijk moeten er regels en controles zijn, maar onze doelstelling moet zijn om inwoners ondersteuning te bieden als ze dat nodig hebben. Als we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen volwaardig mee kunnen doen in de samenleving, doen we het goed. Dat is het bewijs dat het beleid en ons werk het gewenste effect hebben.
Perspectief bieden aan inwoners
Het werkveld van De Dienst is niet nieuw voor mij. Als wethouder bij gemeente De Ronde Venen heb ik al ervaren dat perspectief bieden aan inwoners enorm belangrijk is. Dat perspectief kan van alles zijn, zoals uitzicht op werk of het kunnen blijven wonen in jouw vertrouwde omgeving – eventueel met ondersteuning op het gebied van voorzieningen of huishoudelijke hulp. Daar is natuurlijk inzet van mensen en geld voor nodig. Het bestuur van De Dienst moet daarom alert zijn dat de schaarse middelen op de juiste wijze worden ingezet. Hoewel ik hier nog maar kort actief ben, ben ik ervan overtuigd dat dit wel goed zit.
Samen bereiken we meer
Als wethouder van een kleine gemeente, maar ook als bestuurder van De Dienst, kun je het werk niet alleen doen. Je bent aangewezen op de eigen organisatie, andere gemeenten, collega wethouders en De Dienst. Gelukkig houd ik van samenwerken. Want dan bereik je veel meer, en van dat resultaat kun je samen genieten.
Met vriendelijke groet,
Anco

Wethouder Anco Goldhoorn